De zomer komt eraan en we weten allemaal wat dat betekent: barbecueën! Heerlijk in de tuin genieten van geroosterde stukken vlees en groente. In deze blog gaan we het echter hebben over vis! Misschien associeer je vis niet zo snel met barbecueën, maar het is minstens zo lekker als vlees! Bepaalde vissoorten zijn ontzettend goed te bereiden op de barbecue. Vandaag richten we op een van de meest populaire soorten: zalm op de barbecue!
Zalm op de Barbecue is superlekker!
Het kopje zegt het al, zalm op de barbecue is gewoonweg heel erg lekker. Het is bovendien een vis met mogelijkheden. Naturel is de vis al zeer smakelijk, maar je kan de vis precies zo klaarmaken dat jij er van geniet! Je brengt de vis op smaak door gebruik te maken van kruiden, saus, marinades en complimenterende stukken fruit of groentes.
Hoe maak je zalm op de barbecue klaar?
Er zijn allerlei manieren om te genieten van zalm op de barbecue. Pak de zalm in in aluminiumfolie of bakpapier (vis en papillotte), gril de zalm, maak zalmspiesen of rook de zalm met behulp van houtsnippers. Met een speciale BBQ plank van ROOKmetSMAAK kan je bovendien extra smaak toevoegen en de vis gemakkelijk op je barbecue plaatsen. We kunnen een beetje vals spelen door salades ook bij de barbecue-ervaring te tellen. Met zalm zijn heerlijke salades te maken!
Zalm en papilotte – een heerlijk pakketje vis
Zalm en papillotte is ontzettend makkelijk te bereiden. Deze methode is bovendien ook te gebruiken bij andere vissoorten. Probeer ze allemaal, zodat jij de lekkerste vis leert kennen!
Je bepaalt zelf wat je allemaal toevoegt aan het pakketje. Kies uit de groentes, kruiden of zelfs fruit dat jij lekker vindt, je bepaalt zelf de inhoud. Populaire ingrediënten zijn tomaten, kruiden, citroen, knoflook, olijven, wortels en courgettes. Je kan ook gebruik maken van een pakketje uit de supermarkt, maar dat is natuurlijk veel minder leuk!
Zo maak je zelf zalm en papillotte
- Kies of je de hele zalm gaat gebruiken of maak mootjes
- Gebruik twee stroken folie of een groot stuk bakpapier
- Plaats de zalmfilet op het bakpapier/de folie
- Voeg je groentes, kruiden of fruit toe
- Besprenkel met zout/peper
- Vouw de folie/ het bakpapier dicht
- Zorg dat je barbecue op temperatuur is
- Plaats je gemaakte vispakketjes op de barbecue
- Laat de pakketjes ongeveer 10-15 minuten op de barbecue liggen
- Kijk of je pakketjes gaar zijn (kernthermometer op 55 graden)
- Geen thermometer? Kijk dan of je groentes gaar zijn of naar de kleur van de zalm. Eetsmakelijk!
Zelf zalmspiesen maken
Een andere manier om te genieten van zalm op de BBQ is door zalmspiesen te maken. Deze heerlijke spiesen van een aantal zalmblokjes zijn smakelijk en uitstekend te serveren. Het is erg makkelijk om deze barbecuetopper te maken, je hebt alleen spiesen, zalm en wat smaakmakers nodig!
- Snij je zalm in blokjes of strookjes van 2/3 centimeter
- Marineer de blokjes naar smaak, bijvoorbeeld met honing of chilisaus
- Spies de zalm met groentes of fruit
- Plaats de zalm zo’n tien minuten op de barbecue
Tip: Je kan met houtsnippers een lekkere rokerige smaak aan de spies toevoegen. Genieten!
Zalm grillen met een barbecue
De klassieke manier van bereiden: het grillen! Heerlijk met bijvoorbeeld een Indische of Thaise marinade. Het is eigenlijk enorm makkelijk om een zalm te bereiden op deze manier. Heb je zalm in huis? Dan raden wij altijd aan om deze te gebruiken tijdens het barbecueseizoen!
- Maak een lekkere marinade naar keuze, bijvoorbeeld Indisch, zoetzuur of Mediterraans
- Marineer de zalm, laat het even in de zalm trekken en bewaar voldoende om later toe te voegen
- Leg de vis op de barbecue in bijvoorbeeld een grillschaal of op de barbecueplank. Heb je die niet? Je kan met bijvoorbeeld aluminiumfolie ook een schaal maken!
- Voeg tijdens het grillen een aantal keer marinade toe aan de zalm
- Grill tot de zalm gaar is, mmmmh!
Valsspelen met een heerlijke salade!
Oké, het is eigenlijk niet echt barbecueën, maar wij vinden dat een salade ook bij de ervaring hoort! En een salade met zalm is zo lekker, dat voegt echt iets toe aan je ervaring. Bovendien kunnen we ook zalm van de barbecue in de salade verwerken, dat is nog eens dubbel genieten!
Er zijn zoveel salades, daar kunnen we natuurlijk eigenlijk geen bereiding van geven. Zalm is heerlijk in een pastasalade, met linzen, au naturel of zelfs met fruit als bijvoorbeeld ananas. Maak je salades extra lekker door de zalm eerst lekker te garen op de barbecue. Wil je gebruik maken van voorgerookte zalm dan kan het lekker zijn om deze stukjes even op te warmen op de barbecue!